Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum
și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a
citi și a înțelege Politica de
Cookie, Politica de
Confidențialitate și Clauze și
Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și
condiții.
Corect! Comportament corect. Consum corect. Concediu corect. Restaurant corect. Meniu corect. Automobil corect. Shopping corect sau „Elegance is refusal“, cum spunea Coco Chanel. Sa reluam: gunoi corect. Selectat corect. Ganditi ca e prea plicticos? Ganditi incorect, pentru ca natura a fost plina de gentilete cu noi cand ne-a dat jos din copaci, iar noi, cu salbaticie, am navalit peste ea si am inceput sa ii schimbam legile.
„«Fiecare om este capabil sa impinga lumea, cate putin, spre directia buna sau spre cea rea», iata esenta stralucitului discurs tinut de Aleksandr Soljenitin la acceptarea Premiului Nobel. Fiecare om are influenta sa, cu atat mai mult cu cat fiecare om – ceea ce eu imi asum, si ar trebui sa va asumati si dumneavoastra – serveste cuiva drept exemplu.“ Alexander von Schönburg
…Asadar la Copenhaga se trece pe langa gradini citadine pe jumatate salbatice si se coteste pe Jægersborggade. Este mica, poate fi strabatuta in cinci minute, dar i se pot aloca si cateva ore, fara nicio greutate. Toata strada miroase a prajituri ca la mama acasa, fiecare mic magazin poarta un nume nostim, iar in vitrina unuia dintre ele se poate citi „STOP FUCKING BUYING!“, in magazinul de jucarii nu exista decat marfa la mana a doua sau a treia, in fata shopului pop-up cu chimonouri stau femei despre care iti dai seama, dupa alura, ca practica yoga, iar barbatii, in ciuda barbilor uniforme si a T-shirturilor ironice, au un aer suveran si calm. Peste tot ai WLAN gratis, gelateria se cheama „Banana”, cu sloganul „Less worry! More life!”, o idee care suna trasnet. In cel mai bun local de pe strada, „Manfreds”, se servesc doar legume livrate dimineata de la mica ferma proprie, aflata la doar cincizeci de kilo metri; exista si preparate din carne, dar cine comanda are posibilitatea, inainte de a se infrupta din animal, sa asculte povestea vietii lui si sa ii studieze pedigriul.
Inventarea turismului practicat sistematic a coincis cu Revolutia Industriala si s-a constituit initial intr-o miscare de refugiu pentru proletariatul scapat din barlogurile sale imbacsite si din fabricutele sordide din norul Angliei. Inainte de asta mai existau ocazional nobili englezi fara prea multa ocupatie, de obicei fratii mai mici ai mostenitorilor, care acasa erau de prisos si nu-si gaseau locul nici in biserica, diplomatie ori armata, care tropaiau in pantaloni scurti printre ruinele templelor grecesti, dar turismul s-a transformat in fenomen de masa abia dupa ce au aparut orasele industriale si a inceput sa fie exploatata comercial lacomia de a scapa din ele. Cel dintai operator de turism din lume, Thomas Cook, predicator laic baptist si adept al miscarii pentru abstinenta, si-a inceput afacerea organizand excursii la tara pentru muncitorii din orase, cu tot cu fanfare si picnicuri. Principalul tel urmarit de acest om cucernic era sa tina proletariatul englez departe de bautura, macar pentru cateva ore, proiect care, dupa cum stie oricine a fost vreodata in Mallorca, a esuat definitiv si pe vecie. Se prea poate ca prabusirea concernului Thomas Cook din 2019, la aproape 180 de ani dupa ce a fost fondat de un om cu intentii evident bune, dar cu urmari catastrofale, sa fi fost un semn pe care ar trebui sa-l tratam cu toata seriozitatea. Inca de la moartea lui Cook, in 1892, observatorii atenti au banuit ca turismul de masa creat de el era un monstru. In necrologul lui altfel deosebit de respectuos aparut in Times, la Londra, se spune pe ton discret, dar sensibil snob: „Daca firma ar fi putut sa garanteze si ameliorarea spirituala a manierelor la fel cum a garantat o calatorie comoda.“ S-a constatat curand ca prin crearea noului tip uman, cel al turistului, se crease de fapt o lighioana vrednica de compatimire. In constiinta noastra colectiva ocupa pe drept cuvant o pozitie ferma de culme a filistinului, a prostanacului ignorant. PS: Stiati ca urmarind pe smartphone un video prin streaming, vreme de zece minute, se consuma la fel de mult curent cat pentru o soba electrica de 2 000 de wati, vreme de cinci minute? Si ca fabricarea unui singur smartphone arunca in atmosfera peste 60 de kilograme de CO2? Ca fiecare cautare pe Google produce 0, 2 grame de CO2 si ca cele 3, 8 milioane de aparent nevinovate cercetari Google care se fac pe minut produc 760 de tone de CO2?
Lasa o intrebare si in cel mai scurt timp vei primi un raspuns
Informatii
TRANSPORT GRATUIT
La comenzi de peste 300 lei
VERIFICARE COLET
Deschiderea coletului la livrare
LIVRARE IN 24 H
Livrare la nivel national
POLITICA DE RETUR
Retur in termen de 30 zile
Imaginile produselor de pe site au caracter orientativ si sunt
afișate cu titlu de prezentare. Depunem toate eforturile necesare pentru a ne asigura că
informațiile pe care vi le oferim sunt corecte și complete, însă va rugăm să consultați întotdeauna
ambalajul produsului. Producătorii pot modifica ambalajul fără o înștiințare prealabilă, astfel că
nu suntem răspunzători de eventuale diferențe (culoare, formă, aspect) între imaginea afișată pe
site și cea a produsului livrat.
Pachetul a fost adaugat in cos!
Aboneaza-te la newsletter pentru a primi oferte!
CONTACT
Sediu social: Sos. Dudesti-Pantelimon, nr. 42,Cladirea Rams Center, sector 3, Bucuresti