Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum
și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a
citi și a înțelege Politica de
Cookie, Politica de
Confidențialitate și Clauze și
Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și
condiții.
Lucrarea este rezultatul experientei acumulate de Prof. Dr. Daniela Fodor de-a lungul a mai multor ani de ecografie musculoscheletala si se adreseaza tuturor celor care vor sa invete despre modul in care aparatul locomotor poate fi explorat ecografic, indiferent de specialitatea acestora.
Colectivul prestigios care a elaborat aceasta carte reprezinta o garantie pentru o lucrare de calitate, care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca oricarui ecografist, dar si a specialistilor care trateaza patologia musculoscheletala.
Prefata:
Dintre cele cinci simturi clasice descrise de Aristotel, auzul este unul dintre cele mai importante elemente de supravietuire in lumea animala. Stiinta sunetelor sau acustica era cunoscuta inca din antichitate: Pitagora a studiat in secolul al VI-lea i. e. n. proprietatile armonice ale sunetelor produse de instrumentele muzicale cu corzi.
Urechea umana percepe sunete cu frecventa intre 20 si 20000 de Hz, undele sonore cu frecvente mai mari fiind anumite ultrasonice. Desi nu pot fi auzite de oameni, ultrasunetele sunt percepute de diverse specii animale, exemplul cel mai cunoscut fiind liliecii si unele specii de balene si delfini, care folosesc ultrasunetele pentru a-si localiza prada sau pentru a se orienta in spatiu. Bazandu-se numai pe observatie, Lazzaro Spallanzani, profesor de istorie naturala la universitatea din Pavia, este cel care a demonstrat la 1794 ca liliecii se orienteaza in intuneric cu ajutorul sunetelor inaudibile de om.
A pus astfel bazele cunoasterii ecolocatiei animale, asa-zisul sonar biologic, care consta in capacitatea unor animale de a emite unde sonore, receptionand apoi ecourile produse de acestea, pe care le folosesc pentru a localiza si a identifica diferite obiecte sau fiinte.
Descoperirea in 1880 a efectului piezoelectric in cristale de catre fratii Jacques si Pierre Curie a permis producerea si detectia undelor ultrasonice reflectate in aer si in apa, prima aplicatie fiind realizarea de catre Paul Langevin in 1917 a unui sonar utilizat pentru identificarea submarinelor.
In 1940 fizicianul american Floyd Firestone a construit primul aparat de ecografie ultrasonica industriala, numit Supersonic Reflectoscope, destinat depistarii defectelor din piesele metalice turnate. In prezent ultrasunetele sunt larg utilizate in industrie pentru testarea non-distructiva a diverselor produse sau materiale, pentru procesele de curatire, amestecare sau accelerare a proceselor chimice, identificarea obiectelor si masurarea distantelor.
Prima vizualizare cu ultrasunete a corpului uman a fost realizata in 1941 de fratii austrieci Dussik: Karl Theo (neurolog) si Friedreich (fizician). Este insa meritul medicului american George Ludwig, care lucra la Institutul naval de cercetare medicala de la Bethesda, sa utilizeze pentru prima data ultrasunetele generate de aparate industriale in scop diagnostic, studiind litiaza biliara, cercetarile sale fiind publicate in 1949.
In acelasi an, John Wild, considerat parintele ultrasonografiei medicale, a folosit ultrasunetele pentru a evalua grosimea tesuturilor intestinale, iar in anii 1951-1952 a publicat impreuna cu John Reid in Lancet si Science studii fundamentale care au demonstrat capacitatea ultrasonografiei de a identifica tesuturile tumorale.
Lasa o intrebare si in cel mai scurt timp vei primi un raspuns
Informatii
TRANSPORT GRATUIT
La comenzi de peste 300 lei
VERIFICARE COLET
Deschiderea coletului la livrare
LIVRARE IN 24 H
Livrare la nivel national
POLITICA DE RETUR
Retur in termen de 30 zile
Imaginile produselor de pe site au caracter orientativ si sunt
afișate cu titlu de prezentare. Depunem toate eforturile necesare pentru a ne asigura că
informațiile pe care vi le oferim sunt corecte și complete, însă va rugăm să consultați întotdeauna
ambalajul produsului. Producătorii pot modifica ambalajul fără o înștiințare prealabilă, astfel că
nu suntem răspunzători de eventuale diferențe (culoare, formă, aspect) între imaginea afișată pe
site și cea a produsului livrat.
Pachetul a fost adaugat in cos!
Aboneaza-te la newsletter pentru a primi oferte!
CONTACT
Sediu social: Sos. Dudesti-Pantelimon, nr. 42,Cladirea Rams Center, sector 3, Bucuresti