Descriere
“Viitorul ni-l putem modela dupa cum vrem. Viata este un lut caruia vointa ii da forma”
-Liviu Rebreanu
“In amintirea fratelui meu, Emil, executat de austro-ungari, pe frontul romanesc, in anul 1917”
Fragmente din lucrare:
“Sub cerul cenusiu de toamna ca un clopot urias de sticla aburita, spanzuratoarea noua si sfidatoare, infipta la marginea satului, intindea bratul cu streangul spre campia neagra, intepata ici-colo cu arbori aramii. Supravegheati de un caporal scund, negricios, si ajutati de un taran cu fata paroasa si rosie, doi soldati batrani sapau groapa, scuipandu-si des in palme si hacaind a osteneala dupa fiecare lovitura de tarnacop. Din rana pamantului groparii zvarleau lut galben, lipicios...
Caporalul isi rasucea mustatile si se uita mereu imprejur, cercetator si cu dispret. Privelistea il supara, desi cauta sa nu-si dea pe fata nemultumirea. In dreapta era cimitirul militar, inconjurat cu sarma ghimpata, cu mormintele asezate ca la parada, cu crucile albe, proaspete, uniforme. In stanga, la cativa pasi, incepea cimitirul satului, ingradit cu spini, cu cruci rupte, putrezite, rare, fara poarta, ca si cum de multa vreme nici un mort n-ar mai fi intrat acolo si nici n-ar mai vrea sa intre nimeni...
Satul Zirin, cartierul diviziei de infanterie, se ascundea sub o panza de fum si de pacla, din care de-abia scoteau capetele, sfioase si rasfirate varfuri de pomi desfrunziti, cateva coperise tuguiate de paie si turnul bisericii, spintecat de un obuz. Spre miazanoapte se vedeau ruinele garii si linia ferata ce inchidea zarea ca un dig fara inceput si fara sfarsit.
Soseaua, insemnata cu o dunga dreapta pe campul mohorat, venea din apus, trecea prin sat si se ducea tocmai pe front...”
"Indata ce ramase singur, in fata lui Apostol incepu iara sa rasara padurea spanzuratilor... Dar acuma parea ca toti sunt la fel si in privirea tuturor straluceste aceeasi insufletire stranie, ademenitoare, ca si focul din ochii oamenilor care pornesc la asalt. Apostol se cutremura. “Acelasi om, spanzurat de nenumarate ori, ca o protestare nesfarsita...” Si deodata isi zise: “E Svoboda... privirea lui...” In aceeasi clipa isi aminti cu o precizie chinuitoare cum a votat condamnarea cehului, cat a fost de trufas ca a avut onoarea sa faca parte din Curtea Martiala, cum s-a amestecat, din exces de zel, si cum a dat o mana de ajutor la pregatirea executiei, cum a apucat streangul incercandu-l daca e destul de rezistent..."
“Capitanul tutuia parca n-ar mai fi vorbit de un secol si ar tine sa-si verse acuma tot sufletul. Apostol Bologa primi bucuros invitatia la masa; era obosit de drum si nesomn, siapoi acasa, obsedat de privirile stranii ale unguroaicei, mancase ca si cu gura altuia. Avu numai o clipa de ezitare, gandindu-se ca va trebui sa povesteasca si lui Klapka aceleasi lucruri pe care le-a povestit de atatea ori pana astazi. Presimtirea i se implini intocmai. Mai bine de o ora capitanul il suci si il rasuci ca un judecator de instructie, cerandu-i amanunte asupra ranilor, asupra intalnirii in tren cu generalul...”
Veti regasi in brosura atasata lucrarii, cerinte pentru:
1. Intelegerea textului. Vocabular
2. Fonetica. Ortografie, punctuatie si forme corecte. Morfologie. Sintaxa.
3. Literatura
4. Creativitate
5. Aplicarea cunostintelor de teorie literara
Fiecare volum din Colectia Beletristica DZC, ce asteapta sa fie descoperit, este insotit in mod gratuit, de lucrarea “Lecturam si Exersam”, ce contine posibili itemi pentru evaluari. Itemii sunt construiti pe baza operelor aferente fiecarui volum de beletristica in parte.
Aducem acest plus materialelor noastre pentru a veni atat in sprijinul dumneavoastra, cat si al elevilor in pregatirea pentru diversele evaluari si nu numai!
Rezolvarea itemilor propusi va contribui, cu siguranta, la procesul de intelegere a textului si ii va ajuta, sa isi exerseze multe alte competente dobandite de-a lungul anului scolar! Lucrarile sunt tiparite pe hartie reciclata. Impreuna ne implicam si protejam mediul inconjurator!
Cuprins:
• Cartea intai
• Cartea a doua
• Cartea a treia
• Cartea a patra