Reconstructia fracturilor de platou tibial prin utilizarea instrumentelor chirurgicale personalizate proiectate cu ajutorul tehnologiilor tridimensionale - Flaviu Moldovan
Cod produs: 9789731697734
Iti recomandam si
Descriere
Fracturile platoului tibial sunt leziuni articulare care ameninta functia genunchiului pe termen scurt si lung. Cel mai frecvent, fracturile de platou tibial sunt cauzate de forte si energii mari produse ca urmare a unor caderi sau sarituri de la inaltime. In cazul persoanelor varstnice, fracturile sunt produse de energii mici, cauza principala fiind osteoporoza, care duce la infundarea platoului.
Fracturile de platou tibial, datorita naturii lor intraarticulare, pot predispune la durere, aliniere axiala defectuoasa, instabilitate a articulatiilor genunchiului si artroza posttraumatica. Astfel, este necesara reconstructia atenta a platoului tibial, cu refacerea anatomica a liniei articulare, pentru a preveni durerea, alinierea axiala defectuoasa, instabilitatea articulatiei genunchiului si artrita posttraumatica.
Principalele obiective in tratarea fracturilor platoului tibial constau in restabilirea spatiului articular, restabilirea alinierii mecanice corecte a membrului, realizarea unei vindecari optime a osului, tendonului si ligamentelor, permiterea unei game complete nedureroase de miscari ale genunchiului.
Evaluarea precisa a tipului de fractura cu separare si/sau infundare, precum si determinarea adancimii de infundare necesita evaluare radiografica, iar reducerea poate fi facilitata de noile tehnologii tridimensionale. Odata cu aparitia tehnologiilor de imprimare tridimensionale, chirurgii au inceput sa aplice aceasta inovatie pentru aproape toate domeniile chirurgiei traumatice ortopedice, inclusiv reducerea fracturilor de platou tibial.
Tomografia computerizata sau imaginile cu rezonanta magnetica ale pacientilor cu traumatisme pot fi utilizate pentru realizarea obiectelor tangibile din imagini reconstruite tridimensional. Prin urmare, pot fi create modele anatomice specifice pacientului. Acestea imbunatatesc cunostintele chirurgului despre pato-anatomia precisa a pacientilor lor, atat in ceea ce priveste oasele traumatizate, cat si tesuturile moi, precum si zonele normale si, prin urmare, ajuta la o planificare preoperatorie precisa. Prin printarea tridimensionala se poate imprima instrumentatia specifica pacientului, care poate ajuta la obtinerea plasarii precise a implantului si la rezultate chirurgicale mai bune.
Printarea tridimensionala, denumita si „fabricatie aditiva” sau „prototipare rapida” este considerata „a doua revolutie industriala”, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul chirurgiei traumatice ortopedice.
Deoarece exista un interes stiintific tot mai mare in utilizarea tehnologiilor tridimensionale in chirurgia ortopedica, iar digitalizarea face cercetarea in ortopedie mai precisa si cantitativa, aceasta cercetare doctorala se inscrie prin tematica abordata, obiectivele cercetarii si rezultatele obtinute, intr-un curent stiintific de mare actualitate in cercetarea medicala si practica clinica mondiala.
Potentialul imens pe care il ofera actualele tehnologii tridimensionale in ortopedie, revolutionarea practicilor clinice ortopedice si aplicatiile clinice din ortopedie, in care in continuare pot fi cercetate si integrate noile tehnologiile tridimensionale, cum ar fi: sistematizarea fluxurilor clinice pentru aplicatii specifice pacientului in ortopedie, crearea de algoritmi de aliniere a fragmentelor de fracturi osoase cu corpul osos in vederea reconstructiei anatomiei initiale a platoului tibial fracturat dar si constructia de instrumente chirurgicale personalizate sub forma de ghiduri in vederea imbunatatirii preciziei si calitatii osteotosintezelor complexe ale platoului tibial, precum si studiul proceselor de fixare a fragmentelor fracturate printr-un control mai bun al inserarii optimale a suruburilor chirurgicale, au constituit principalele motivatii in alegerea si definirea obiectivelor si continutului prezentei cercetarii stiintifice doctorale, in care contributiile personale sunt sustinute de cele cinci studii efectuate.
Multumesc domnului Profesor Universitar Dr. Tiberiu BATAGA, pentru coordonarea realizarii cercetarii doctorale si pentru sustinerea stiintifica si morala acordata pe parcursul anilor de studiu.
Autorul, 11 ianuarie, 2024
Specificatii
Brand | University Press |
Intrebari si raspunsuri
Informatii
TRANSPORT GRATUIT
VERIFICARE COLET
LIVRARE IN 24 H
POLITICA DE RETUR