Emergenta afacerilor verzi prin activarea potentialului inovativ al competitivitatii economice in matricea dezvoltarii durabile - Victor Adrian Troaca
Cod produs: 9786062817428

Iti recomandam si
Descriere
Inovatia continua sa fie termenul cheie si strategia economica a secolului. Tarile inoveaza pentru prosperitate economica. In acelasi timp, companiile inoveaza pentru un avantaj competitiv. Indivizii stapanesc si stiinta inovatiei pentru succesul personal si profesional. Pentru institutii, cunoasterea inseamna armonie institutionala, reguli, experiente si practici.
In acest context, studiile privind inovatia au aratat ca integrarea contribuie la dezvoltarea firmelor prin combinarea diverselor cunostinte, reducand diferenta dintre unitatile de lucru functionale diferite, cum ar fi departamentele de marketing, productie si cercetare si dezvoltare, si reduc timpul de finalizare a proiectului, producand produse de calitate superioara si satisfacandu‑le clientilor mai mult decat maximul nevoilor avute la un moment dat.
In plus, crearea economiei verzi bazate pe cunoastere in intreaga lume este foarte complexa si se configureaza doar pe termen lung. Pe de alta parte, atat schimbarile de cunostinte, cat si inovatia se regasesc printre noii identificatori de crestere competitiva in economia mondiala, acestea fiind intarite de viteza de diseminare a cunostintelor tehnologice care sunt larg acceptate, insa fiind limitate spatial in cadrul inovatiei economice globale.
La sfarsitul anului 2011 Comisia Europeana a publicat foia de parcurs pentru energie 2050, ilustrand scenarii ambitioase de decarbonizare. Cateva luni mai tarziu, in iunie 2012, Comisia a publicat o comunicare care subliniaza rolul crucial pe care il vor juca sursele regenerabile de energie in diversificarea mixtului energetic al UE. In anul 2020 tot CE si a propus asigurarea aprovizionarii cu energie verde/regenerabila pana in anul 2035 si in acelasi timp contribuind la crearea de locuri de munca, noi industrii si reducerea emisiilor de GES ca parte a aceleasi proiect.
Pe de alta parte, s‑ar putea spune ca eforturile UE sunt singulare si nu sunt suficiente pentru a aborda problemele globale de mediu, cum ar fi schimbarile climatice. Investitiile in tehnologia ecologica vor avea loc mai devreme daca se mobilizeaza retelele globale de inovare ecologica. UE nu va putea intotdeauna sa concureze in productia de produse standardizate verzi. Va trebui sa‑si pastreze forta in ceea ce priveste serviciile si tehnologii ecologice si intensive in cunoastere.
Productia de cunostinte a devenit o preocupare centrala atat pentru firme, cat si pentru factorii de decizie politica. In special, transformarea catre o „societate europeana a cunoasterii” a dat stiintei si tehnologiei o importanta deosebita pentru a asigura competitivitatea Europei. Pe fondul acestui proces, Agenda de la Lisabona a Uniunii Europene a putut fi considerata o incercare de reorientare a principalului argument al Europei de la unul bazat doar pe integrarea economica catre unul bazat pe conceptul unei societati comune a cunoasterii.
In general, cunoasterea in toate formele sale joaca un rol crucial in procesele economice. Natiunile care isi dezvolta si gestioneaza in mod eficient activele de cunoastere au performante mai bune.
In ultimii 20 de ani, economiile dezvoltate au evidentiat o crestere importanta a cheltuielilor lor cu tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC) si exista suficiente dovezi care indica faptul ca difuzarea TIC a contribuit semnificativ la cresterea productivitatii acestora. In acest context, procesul de adoptare, implementare si difuzare a GPT (tehnologii cu scop general) in general si a TIC in special, este un proces costisitor si intensiv in cunoastere, al carui succes depinde de eforturile proprii ale unei firme, precum si de natura interactiunilor sale cu alte firme.
Economia cunoasterii este o noua paradigma economica si, astfel, paradigma apare in timp ce cunoasterea, contextul, procesul, capitalul social si productia mentala iau forma fizica, cum ar fi materia prima, munca sau masinariile.
Aprecierea caracterului recombinant al generatiei de cunostinte tehnologice si a rolului esential al cunostintelor externe ca input necesar, permite o mai buna apreciere a calitatii specifice a interactiunilor de cunostinte care insotesc si califica tranzactiile de pe piata. Interactiunile de cunostinte completeaza si imbogatesc tranzactiile de pe piata. Cu cat sunt mai ridicate nivelurile de avansare a cunostintelor ale furnizorilor de intrari si cu atat sunt mai mari sansele ca respectiv clientii creativi sa isi poata accelera generatia recombinanta utilizand noi cunostinte si sa isi accelereze ratele de introducere a noilor tehnologii.
Cunoasterea tehnologica, pe scurt tehnologia este ansamblul de idei care concretizeaza toate activitatile care creeaza valoare economica. Acestea pot fi grupate in:
Cunostinte despre tehnologiile produsului;
Cunostinte despre tehnologiile de proces, specificatiile tuturor proceselor prin care sunt produse bunuri si servicii;
Cunostinte despre tehnologiile organizationale, specificarea modului in care activitatea de productivitate este organizata in unitati productive si administrative pentru producerea de bunuri si servicii prezente si viitoare (inclusiv cunostinte despre modul de desfasurare a cercetarii si dezvoltarii).
Prin urmare, integrarea diferitelor informatii care apartin separat unor persoane sau unitati private (ca rezultat al unui efort de protejare a cunostintelor sau specializare) este imperativa pentru inovatie, dar, in acelasi timp, permite celor implicati sa identifice cunostintele integrate finale si sa creasca riscul pierderilor de cunostinte si a pierderii potentiale a avantajului competitiv.
Pe de alta parte, programele guvernamentale se pot baza pe inovatia tehnologica pentru a creste calitatea bunurilor produse. Cu toate acestea, acest lucru introduce un alt tip de esec al pietei, deoarece distributia costurilor de productie nu este eficienta.
Pe scurt, imbunatatirea guvernantei cunostintelor in companii si grupuri de firme devine o problema cheie. Politicile trebuie sa „deschida frontierele” intre: domenii traditionale de interventie politica, industrii definite in mod traditional, diverse forme de productie si difuzare a cunostintelor, Mai multa eficienta creata prin pachete de politici mai degraba decat instrumente izolate. Se poate lua in considerare mixul de politici si, in cele din urma, politicile de inovare orientate spre cerere, respectiv agregarea intr‑un set de masuri publice pentru inducerea inovatiilor si / sau accelerarea difuzarii inovatiilor prin cresterea cererii de inovatii, definirea unei noi cerinte functionale pentru produse si servicii.
Specificatii
Brand | Universitara |
Anul publicarii | 2023 |
Numar pagini | 162 |
Limba | Romana |
Gen | Stiinte |
Recenzii
Intrebari si raspunsuri
Informatii
TRANSPORT GRATUIT
La comenzi de peste 300 lei
VERIFICARE COLET
Deschiderea coletului la livrare
LIVRARE IN 24 H
Livrare la nivel national
POLITICA DE RETUR
Retur in termen de 30 zile
Imaginile produselor de pe site au caracter orientativ si sunt afișate cu titlu de prezentare. Depunem toate eforturile necesare pentru a ne asigura că informațiile pe care vi le oferim sunt corecte și complete, însă va rugăm să consultați întotdeauna ambalajul produsului. Producătorii pot modifica ambalajul fără o înștiințare prealabilă, astfel că nu suntem răspunzători de eventuale diferențe (culoare, formă, aspect) între imaginea afișată pe site și cea a produsului livrat.