Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale - Lucretia Titirca
Cod produs: 5948489300042
Iti recomandam si
Descriere
Cartea Ghid de Nursing de Lucretia Titirca este publicata in 2008 la editura Viata Medicala Romaneasca. Volumul este printre cele mai complete si apreciate lucrari despre nursing, fiind recomandat tuturor asistentelor medicale si a celor care urmeaza diferite etape de pregatire in invatamantul mediu sanitar.
Nursingul, sau notiunea de asistenta medicala, este o profesie, un job din ce in ce mai cunoscut si apreciat. Nursingul este bazat pe satisfacerea cu profesionalism a nevoilor de ajutor a bolnavilor sau potentiașlilor pacienti.
Nursingul presupune un raport de ingrijire dinamic, pentru ameliorarea conditiei bolnavului si pentru mentinerea starii de sanatate. Asistenta medicala inseamna planificarea si urmarirea activitatii de acordare de ingrijiri medicale, in functie de necesitatile pacientului.
Rolul unui asistent medical nu mai este astazi cea de simplu executant a unor tehnici de medici. Profesia de nursing a capatat valente complexe, ocupandu-se de nevoile fundamentale ale bolnavului. Cartea semnata lucretia titirca - ghid de nursing detaliaza aceste practici de ingrijire, particularizarea si adaptarea metodelor de nursing la necesitatile bolnavului sau convalescentului. Nursingul este o disciplina importanta in cadrul sistemului de sanatate, bazat pe promovarea prevenirii maladiilor, pe tehnici de ingrijire moderna a bolnavilor.
Asistentii medicali au rolul de a promova sanatatea, de a preveni agravarea maladiilor, de a asigura tratamentul modelat individual pentru fiecare pacient, alinarea suferintelor,
Meseria de asistent medical inseamna responsabilitate fata de actul de ingrijire a pacientilor, administrarea corecta a tratamentului, comnunicare si empatie fata de bolnavi. Valorile morale nobile ale acestei profesii sunt subliniate in acest ghide nursing – Lucretia Titirca.
Model de integritate si profesionalism, Lucretia Titirca a imbinat calitatile profesionale de asistent medical cu altruismul si devotamentul fata de bolnavi, integritatea si abordarea empatica a actului medical.
Scolile care pregatesc asistenti medicali au nevoie de material didactic de calitate. Cartea scrisa de Lucretia Titirca Ghid de nursing, este de mare ajutor in pregatirea tuturor celor care urmaresc o cariera in domeniul medical.
Acest ghid de nursing de Lucretia Titirca este un mijloc de a imbina teoria si practica medicala, un instrument de invatare mereu actual. Educatia in profesia de nursa presupune instruire continua, imbinarea notiunilor teoretice de biologie, anatomie si chimie cu practicile curente de ingrijire, notiuni de psihologie si relatia cu domeniile sociale ale medicinei.
Manualul elaborat de Lucretia Titirca este destinat studiului aprofundat in nursing. Autoarea a elaborat numeroase lucrari in domeniu, fiind unul din cei mai apreciati profesori si indrumatori in acest domeniu al ingrijirii profesioniste a bolnavilor. Recunoasterea pe plan national si international a contributiei Lucretiei Titirca la dezvoltarea nursingului a reprezentat numeroase premii si distinctii, o cariera indelungata de asistent medical si dascal, apreciat de eleviii sai.
Cartea Lucretiei Titirca aduce informatii si tehnici de nursing utile pentru invatarea corecta a practicilor de ingrijire a bolnavilor, desore rolul si importanta asistentului medical in spitale si clinici. Acest ghid de nursing a devenit in timp o lucrare fundamentala in domeniu, ce se adreseaza elevilor din scolile sanitare postliceale, celor care studiaza in invatamntul superior, studentilor la medicina si oricaror practicieni in domeniul medical.
Redactat conform principiilor Virginiei Henderson, conceptul de ingrijiri si tehnici de nursing este completat cu numeroase idei si metode medicale dintr-o vasta bibliografie de specialitate. Cartea despre tehnici de nursing de Lucretia Titirca este de folos pentru insusirea notiunilor teoretice dar si aplicabilitatea practica a metodelor de ingrijire a bolnavilor. Scrisa in limbaj accesibil, reda bazele teoretice importante ale pregatirii de specialitate in nursing
Din cuprins:
Nursingul la inceput de mileniu
Imbinarea stiintei cu vocatia de nurse
NURSA PROCESUL DE INGRIJIRE
CAP. I - Introducere in profesie
CAP. II - Modelul conceptual al Virginiei Henderson
CAP. III- Procesul de ingrijire
NEVOILE FUNDAMENTALE ALE FIINTEI UMANE SI
PROBLEME DE INGRIJIRE
I - Nevoia de a respire si a avea o buna circulatie
II - Nevoia de a bea si a manca
III - Nevoia de a elimina
IV - Nevoia de a se misca si a avea o buna postura
V - Nevoia de a dormi si a se adihni
VI - Nevoia de a se imbraca si dezbraca
VII - Nevoia de a mentine temperature corpului in limite normale
VIII - Nevoia de a fi curat ingrijit de a proteja tegumentele si mucoasele
IX - Nevoia de a evita pericolele
X - Nevoia de a comunica
XI - Nevoia de a actiona propriilor convingeri si valori, de a practiva religia
XII - Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii
XII - Nevoia de a se recrea
XIV - Nevoia de a invata cum sa-ti pastrezi sanatatea
EXERCITII DE TAXONOMIE
Considerata cea mai proeminenta personalitate romana contemporana a profesiei de asistent medical, a facut pionierat prin cartile scrise si a dus o munca asidua pentru afirmarea si dezvoltarea acestei profesii, fiind asemanata cu celebrele sale inaintase in domeniu: Florence Nightingale, Edith Cavell si Virginia Henderson, femei care au dat identitate profesiei, au pus bazele nursingului modern in lume si si-au dedicat viata ingrijirii sanatatii si alinarii suferintei umane.
Doamna Titirca, devenita o legenda vie in asistenta medicala din tara noastra, a elaborat mai mult de 10 manuale dedicate pregatirii de profesionisti in domeniu, manuale care se regasesc in programele de invatamant, examene si concursuri. Principalele lucrari publicate sunt: Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavului; Dictionar de termeni pentru asistentii medicali; Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale; Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali; Urgentele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistentii medicali.
Detine o colectie impresionanta de diplome, titluri de onoare si insigne, primite in tara sau in strainatate – Austria, Elvetia, Danemarca, Republica Moldova, precum si numeroase premii pentru contributia importanta la afirmarea profesiei de asistent medical in Romania si in intreaga lume.
In anul 2002, a primit diploma de „Cetatean de Onoare” al Municipiului Baia Mare, ca o recunoastere deosebita a activitatii sale de peste 40 de ani in slujba profesiei de asistent medical si a oamenilor
Cu ajutorul acestui ghid de nursing Lucretia Titirca, elevii si studentii au la dispozitie elemente de orientare pentru punerea in practica a notiunilor teoretice de nursing invatate. Ingrijirea profesionista, de calitate, inseamna nu doar aplicarea tratamentelor si a tehnicilor curative, ci aplicarea gandirii logice in planul de tratament si analiza starii de sanatate in orice moment al practicii medicale. Manualul Lucretiei Titirca este un model conceptual, un tratat de valoare pentru medicina romaneasca si un ajutor de pret pentru cei care se specializeaza in nursing.
”M-am orientat spre invatamantul sanitar si am satisfactia interioara de a fi pregatit 45 de generatii de absolventi pe parcursul intregii mele cariere.
In anul 1964 am devenit profesoara de „ Tehnica Ingrijirii Bolnavului ”, dar si director adjunct al filialelor din Baia Mare si Sighet ale Scolii Tehnice Sanitare din Satu In perioada anilor 1971-1973 am fost director adjunct al Scolii Sanitare din Baia Mare, institutie nou infiintata.
In 1974 am fost numita asistent medical sef coordonator al Spitalului Judetean din Baia Mare, functie pe care am detinut-o pana la pensionare, in 1989, dar nu m-am oprit aici. Desi as fi putut alege odihna dupa o viata foarte activa, in 1994 mi-am infiintat propria institutie de pregatire a asistentilor medicali: Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila” din Baia Mare, care a primit acreditare si al carei director am fost.
Numai dupa ce au survenit probleme de sanatate care mi-au restrans posibilitatile de a lucra, practic de trei ani si jumatate, am predat scoala in mod dezinteresat, fara nicio pretentie materiala, unui profesor care sa duca stafeta mai departe, cu impacarea sufleteasca si convingerea ca am facut ceea ce trebuia, Incredintand institutia omului potrivit, care sa nu faca niciun compromis.
Dar nici in prezent nu mi-am incetat activitatea, lucrand ca director-fondator al Fundatiei de Ingrijiri la Domiciliu „ Crucea Alb- Galbena ”.
Specificatii
Brand | Viata Medicala Romaneasca |
Anul publicarii | 2008 |
Greutate | 200 g |
Limba | Romana |
Gen | Medicina |
Intrebari si raspunsuri
Informatii
TRANSPORT GRATUIT
VERIFICARE COLET
LIVRARE IN 24 H
POLITICA DE RETUR