Oferta de carti educative este mereu în schimbare, căci editurile tipăresc din ce în ce mai multe volume interesante, la îndemâna copiilor. Educația nu trebuie limitată la volumele obligatorii cuprinse în programa orelor de limba și literatura română.
Aceste carti pentru copii trebuie să fie selectate riguros, pentru fiecare grupă de vârstă în parte. Rolul lor instructiv trebuie dublat de accesibilitate. Aceste cărți sunt menite să fie citite, colorate sau lecturate. Librăria DZC aduce în atenția părinților, bunicilor și cadrelor didactice o serie interesantă de cărți de povești educative, destinate copiilor din primii ani de viață până la adolescență. Peste 600 de titluri te așteaptă să le cumperi online, să alegi ce e mai potrivit și atrăgător pentru copilul tău, indiferent că e preșcolar, urmează clasele primare ori e deja elev de liceu.
În categoria de povești educative pentru copii există mai multe opțiuni:
Importanța și atractivitatea cărților educative în creșterea copiilor este una mare iar părinții trebuie să se implice direct în selectarea cărților, achiziționarea și cititul împreună cu copii.
Cărțile educative stimulează imaginația și curiozitatea celor mici, ajută la îmbogățirea vocabularului. Cele concepute pentru preșcolari au rolul de a-i învăța pe cei mai mici noțiuni simple legate de cifre, litere, alfabet, fructe și legume, ceasul, animalele, timpu și zilele săptămânii, culori, etc. Poveștile educative pentru școlari conțin istorisiri despre anumite întânmplări, trasmit idei despre valori morale, emoții, sentimente, conduc la anumite concluzii.
Cărțile educative pentru copii se cumpăra și în funcție de vârstă. Cei mici, bebelușii, au posibilitatea să se amuze cu cărți muzicale, cărți de colorat, imagini și poze distractive, cartonașe de joc și multe alte cărți educative. Animale, natura, sunete și muzică – iată ce înseamnă o cărticică atrăgătoare pentru un copil mic. După vârsta de un an, copii încep să manifeste preferințe, apare limbajul și încep recunoașterea personajelor preferate în povești
Începând cu vârsta de 2 lani până la 4 ani sunt recomandate cărțile ilustrate, dar și cele cu diferite simboluri, obiecte, animale, cu soluții la jocuri sau întrebări.
La vârsta preșcolară copii încep să aprezieze cărțile cu povești, poezii, basme, toate accesibile vârstei lor. Primele litere, cifre, sunt pași importanți către citit și scris, și trebuie încurajate chiar înainte de a merge copilul la școală.
Altă împărțire în categorii a acestor povești educative se referă la abilitățile dezvoltate de cei mici. Există cărți educative folositoare pentru dezvoltarea vorbirii și a limbajului, cărți care stimulează imaginația și cărți de invățat. Marile favorite ale copiilor mari sau mici rămân cărțile cu povești și povestiri, motiv pentru care acestea reprezintă o categorie importantă din oferta librăriei online DZC.
Rolul cărților educaționale în viața copiilor
Fiecare părinte responsabil cumpără cărți educaționale, pentru a oferi copilului său materiale didactice valoroase și intereante. Stârnirea interesului pentru citit este un demers potrivit de la vârste foarte mici. Alege cărți educative pentru copilul tău , cărți care aduc în atenția copiilor valori pozitive - bunătatea, vitejia, perseverența. Fiecare carte citită trebuie discutată, iar morala povestirilor ajută copilul să beneficieze de învățăminte prețioase.
Curiozitatea, spiritul deschis, prietenia și loialitatea sunt trăsături morale și valori care fac parte din lumea poveștilor pentru copii.
Încă de la vârsta mică, poveștile și cărțile reprezintă un mod de pretrecere a timpului alături ce copil. Este perioada potrivită pentru a sădi interesul pentru cărți și învățătură.
Petrecând timp citind copilului tău, îi poți arăta imagini din paginile cărții, discuți la nivelul lui despre ceea ce citiți. Memoria și imaginația copiilor se dezvoltă armonios atunci când fac efort intelectual, când încep să prindă gustul lecturii. Cititul împreună cu copii înseamnă o activitate ce îți oferă timp prețios cu cel mic, creează legături puternice și ajută la consolidare relației copil – părinte.
Cititul, lectura poveștilor, discuțiile despre pozele din cărți, cântatul și familiarizarea cu lumea cărților ajută dezvoltarea timpurie a copilului în multe feluri. Cititul îl ajută pe copil să înțeleagă sensul cuvintelo, promovează dezvoltarea creierului și încurajează imaginația. Cărțile îl învață despre lumea din jurul său, îmbogățesc vocabularul și cultivă dragostea pentru literatură.
Chiar înainte ca micuțul copil să învețe să citească și să scrie, timpul petrecut alături de cărți îl ajută să deprindă elemente de bază – vorbirea corectă, ascultarea, urmărirea ideilor. Pe măsură ce copilul crește, va înțelege legătura dintre sunete și cuvinte, dintre litere, cuvinte și propoziții.